Rechtsstaat in geding

Komende vrijdag presenteren BBB, VVD, PVV, CU en SGP in de provincie Flevoland hun coalitieakkoord. Naast afkeur vanuit de ChristenUnie achterban is er ook steun voor de fractie van de Flevolandse ChristenUnie bij de achterban van de ChristenUnie. Sommigen vinden de keuze moedig, anderen vinden kritiek op de Flevolandse keuze om een coalitie te vormen met onder andere de PVV hypocriet, omdat landelijk de ChristenUnie in een coalitie met D66 samenwerkt.

Vrouwelijke afgevaardigde

De redacteur van het Nederlands Dagblad, Hilbert Meijer, vindt het opmerkelijk dat professor Selderhuis, hoogleraar kerkrecht in Apeldoorn, tot de conclusie komt dat vrouwelijke ambtsdragers kunnen worden afgevaardigd naar regionale en landelijke kerkvergaderingen van de Christelijke Gereformeerde kerken.

Stop stokpaardjes, zoek geitenpaadjes!

Waar Egas anderen verwijt naar geitenpaadjes te zoeken, vervalt Egas zelf in het berijden van stokpaardjes. Die stokpaardjes geven echter blijk van een sektarische kerkopvatting in plaats van een gereformeerde. Die zetten niet slechts het bestaansrecht van de CGK op het spel, maar zetten hun voortbestaan op het spel.

Rechtsstaat meer dan grondwet

Onder meer in een tweetal columns in het Nederlands Dagblad wordt kritiek geleverd op de argumentatie van critici die de samenwerking van de ChristenUnie Flevoland met de provinciale PVV als onaanvaardbaar afwijzen. Bert Jan Spruyt betoogt in zijn column dat D66 een minstens zo grote bedreiging vormt voor constitutioneel gewaarborgde rechten op vrijheid van onderwijs en godsdienst als de PVV. Bovendien bevat de inhoud van het coalitieakkoord geen typische PVV-punten.

Waarschuwing tegen naïviteit

In een twitterdiscussie, naar aanleiding van het blog ‘Rechtsstaat in geding’, reageerde Dirk-Jan de Jeu op het blog op nadrukkelijk verzoek van een andere twitteraar, Jan Willem Ploeg. De Jeu vindt het een eenzijdig blog, gebaseerd op emotionele uitspraken van Wilders, in een politieke context waarin Wilders onrecht is aangedaan. Bovendien heeft Wilders alleen maar kritiek op de rechtsstaat omdat de rechtsgelijkheid en rechtszekerheid niet zouden zijn gewaarborgd.