Voortgezette classisvergadering

Komende woensdag vindt de voortgezette najaarsvergadering van de classis Zwolle van de Christelijke Gereformeerde Kerken plaats op Urk. Voor zover er al geen sprake was van een beladen sfeer tussen de kerken, zal de sfeer er vermoedelijk niet beter op zijn geworden door de onbezonnen actie van de kerkenraad van Eben-Haëzer op Urk om het contact met de kerk van Zwolle te verbreken. Niet omdat het besluit van de kerkenraad van Eben-Haëzer kerkrechtelijk rechtsgevolgen heeft, maar omdat de onderlinge verhoudingen door het besluit op de proef worden gesteld.

Oproep tot verdraagzaamheid

Vanmiddag vergadert de classis  Zwolle van de Christelijke Gereformeerde Kerken op Urk. Het zal een beladen bijeenkomst zijn. Belangrijk onderdeel van de conflicten is de uitleg en de toepassing van de kerkorde. Daarom is het interessant en leerzaam wat Prof. K. Schilder in zijn cursus bij kaarslicht in de laatste oorlogswinter daarover heeft gezegd. Interessant omdat hij ook juist de vinger legt bij de uitleg van artikel 31 K.O., het artikel dat ook vandaag binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken tot een splijtzwam leidt. Zijn onderricht, geeft inzicht die helpt om de controverse binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken te boven te kunnen komen.

Helemaal niet uitgepraat

In de vorige Vrije-Interpretatie is aan de classis Zwolle van de Christelijke Gereformeerde Kerken een oproep gedaan tot verdraagzaamheid. Die roep tot verdraagzaamheid vindt steun in artikel 31 K.O. dat enerzijds de kerken wil behoeden voor independentisme en anderzijds hiërarchie. Inmiddels is duidelijk dat de oproep niet mocht baten, omdat de kerken in classis Zwolle hebben besloten om hun samenwerking op te schorten behoudens de hoogst noodzakelijke activiteiten.