De beelden vanuit de Gazastrook zijn hartverscheurend. Gewonden, doden en overbevolkte ziekenhuizen, uit alles blijkt dat gewone mensen, mannen, vrouwen en kinderen, slachtoffer zijn van de oorlog tussen Israël en Hamas. Elke gewonde en elke dode is er een te veel. De bommen die vallen in dichtbevolkt gebied zijn rampzalig, maar de Israëlische blokkade van water, voedsel, brandstof maakt alles nog veel rampzaliger. Uit de media blijkt dat er nog bijvoorbeeld voor hooguit drie of vier dagen brandstof is om de noodaggregaten in ziekenhuizen te kunnen gebruiken. De gevolgen van het uitvallen van noodaggregaten zijn enorm, omdat medische apparatuur zal uitvallen. Couveuses zullen niet meer functioneren, en beademingsapparatuur zal ermee stoppen. Het leed is niet te overzien. Oorlog is altijd wreed en het doden van mensen is altijd afschuwelijk, maar de dodelijke gevolgen van de blokkade zijn afgrijselijk. Israël heeft gezegd dat als Hamas de gijzelaars vrij laat, zij de blokkade zal beëindigen. Hamas is nu aan zet.

 

Onmiddellijk vrijlaten

Als Hamas de belangen van haar burgers aan het hart zou gaan, zou zij niet anders kunnen doen dan aan de voorwaarden van Israël te voldoen en de gijzelaars onmiddellijk vrijlaten. Ook al kan de blokkade van Israël als chantage worden betiteld en is die blokkade in strijd met het oorlogsrecht, mag dat Hamas er niet van weerhouden om, in het belang van haar burgers, toe te geven aan Israëls eis. Vanuit het perspectief van Israël valt begrip op te brengen voor de harde maatregelen die zij heeft genomen. De hoeveelheid gijzelaars is dermate groot dat een gevangenenruil niet realistisch lijkt. In 2011 ruilde Hamas de Israëlische soldaat Gilad Shalit tegen honderden Palestijnen. Op dit moment zijn er naar schatting tussen de honderd en honderdvijftig gegijzelden, zodat een gevangenenruil voor Israël in deze context vermoedelijk niet bespreekbaar zal zijn. 

 

Schending internationaal recht

En hoewel The Rights Forum terecht opmerkt dat “het afsluiten van de allereerste levensbehoeften van 2,1 burgers een omineus teken is en een ernstige schending van het internationaal recht dat collectieve straffen verbiedt”, geldt evenzeer dat Hamas het zonder meer volledig zelf in de hand heeft om onmiddellijk gehoor te geven aan de gerechtvaardigde eis van Israël om de gegijzelden vrij te laten. Daarmee kan een grotere ramp zonder meer voorkomen kunnen worden. Noch los van het feit dat het een morele plicht is tegenover de gijzelaars en hun familieleden, is hij dat ook verplicht tegenover de burgers die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. Nu kan hij laten zien dat hij niet alleen die brute en nietsontziende moordmachine is, omdat deze terreurorganisatie niet ten koste van zijn eigen bewoners voet bij stuk houdt. 

 

Geloofwaardigheid

Het biedt ook de mogelijkheid voor bijvoorbeeld Tofik Dibi en partijen als BIJ 1 en Denk, die het niet over hun lippen kunnen krijgen om de terreurdaden van Hamas van afgelopen weekend onvoorwaardelijk te veroordelen, zich uit te spreken over de vrijlating van de gijzelaars. Als het lot van de inwoners van Gaza hen echt aan het hart gaat, kunnen zij nu van betekenis zijn. Dat is in het belang van de inwoners van Gaza en in het belang van de gijzelaars. Die oproep draagt bij aan het verlichten van het dramatische lot van de inwoners van Gaza. Het spaart mensenlevens, zowel van de gijzelaars als de bewoners van Gaza. Als zij dit nu niet doen, verliezen zij nog meer geloofwaardigheid dan zij al verloren hadden. Voldoet Hamas niet aan de gerechtvaardigde eis van Israël, dan zijn de gevolgen volledig te wijten aan het barbaarse regime van Hamas. 

Subscribe for updates on all content.

Protected by Spam Master

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Protected by Spam Master

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Protected by Spam Master