In het Nederlands Dagblad van de 30 december 2022 pleit  Antonie Fountain ervoor dat de ChristenUnie haar steun aan het kabinet opzegt. Er zou binnen het kabinet sprake zijn van misselijkmakende machtspolitiek waarmee de ChristenUnie zich niet langer zou moeten inlaten. Toegegeven, het kabinet lijkt inderdaad te marchanderen met de regels door het introduceren en handhaven van de nareismaatregel, ondanks het feit dat bij de invoering daarvan al grote twijfels bestonden of die maatregel wel rechtmatig zou zijn. Bovendien wekt het kabinet inderdaad de indruk deze maatregel tegen beter weten in in stand te laten, zelfs nu meerdere lagere bestuursrechters klip en klaar hebben uitgesproken dat de nareismaatregel onwettig is. Het heeft er bovendien alle schijn van dat het kabinet zo lang mogelijk wil vasthouden aan de nareismaatregel en daarvoor alle rechtsmiddelen inzet die hem ter beschikking staan. In feite is dat een soort van misbruik van rechtsmiddelen. De nareismaatregel is onethisch en immoreel. Het is ook zeker waar dat de betrouwbaarheid en integriteit van het kabinet hiermee in het geding is. Het handhaven van een maatregel, die in strijd is met de wet, ondermijnt het vertrouwen en het gezag van de overheid wat schadelijk is voor de rechtsstaat. Toch is de oproep om de deelname aan het kabinet te beëindigen te prematuur.

Te prematuur
De oproep is te prematuur omdat juist nu van de kleinste regeringspartij verwacht mag worden dat zij, van binnenuit, haar verantwoordelijkheid neemt door op te staan tegen de nareismaatregel. Daarvoor zijn goede redenen; de ChristenUnie heeft immers in eerste instantie, zij het met pijn en moeite, de nareismaatregel geaccepteerd. Zij wist van te voren dat die maatregel hoogstwaarschijnlijk in strijd zou zijn met de wet. Bij die afspraak over de nareismaatregel, die onderdeel is van een pakket van maatregelen, is kennelijk ook afgesproken dat als zou blijken de maatregel in strijd met de wet zou blijken te zijn, de nareismaatregel ongedaan zou worden gemaakt. Uit een reeks van rechterlijke uitspraken blijkt inmiddels dat de nareismaatregel in strijd is met de wet, zodat er inmiddels meer dan voldoende redenen zijn om als ChristenUnie aan te dringen op het met onmiddellijke ingang intrekken van de nareisregeling. Daarbij hoeft niet gewacht te worden op een bodemuitspraak van de Raad van State, omdat verschillende rechters in verschillende zaken allemaal uiteindelijk tot dezelfde conclusie komen, namelijk dat de nareismaatregel onwettig is. Het is daarom onwaarschijnlijk dat de Raad van State tot een andere uitspraak zal komen. Juist nu kan de ChristenUnie haar invloed op de regering aanwenden om de nareismaatregel van tafel te halen. Wat dat betreft mag de ChristenUnie alles op alles zetten om het tij te keren. Er zijn voldoende politieke, juridische en maatschappelijke argumenten die het intrekken van de nareismaatregel rechtvaardigen.

Klare wijn
Weglopen omdat sprake zou zijn van misselijkmakende machtspolitiek is verleidelijk en begrijpelijk, maar is te impulsief. Dat sprake is van machtspolitiek met schadelijke gevolgen voor asielstatushouders en hun familieleden is evident. Dat die gevolgen ook verder gaan dan uitsluitend asielstatushouders, omdat zij ook bedreigend is voor de samenleving in het algemeen, is reëel; maar feit is dat regeringsdeelname de meeste invloed geeft. Het is de plicht en de kunst om die invloed optimaal in te zetten om het kwalijke beleid bij te sturen. En als het niet anders kan, is dit onderwerp wel een kabinetscrisis waard, maar als allerlaatste optie. Het is immers een illusie te denken dat met het terugtreden van de ChristenUnie uit het kabinet de misselijkmakende machtspolitiek ten einde komt. Weliswaar draagt de ChristenUnie regeringsverantwoordelijkheid en dat is belastend, maar die verantwoordelijkheid brengt nu juist met zich mee dat zij alles op alles zet om onrecht en machtspolitiek te bestrijden en probeert om het aanzien van de politiek en het gezag van de overheid te versterken. Weglopen nadat eerst het slechte compromis over de nareismaatregel is geaccepteerd door de partij, is de gemakkelijkste oplossing, maar wel te goedkoop. Daarom ligt het op de weg van de ChristenUnie om in de boezem van het kabinet zich met kracht in te zetten op het afschaffen van de nareismaatregel. Ook zal de Tweede-Kamerfractie van de ChristenUnie alles uit de kast moeten halen om aan het kabinet en de andere regeringspartijen duidelijk te maken dat meer dan voldoende blijkt dat de nareismaatregel niet te handhaven is. Het zal niet gemakkelijk zijn voor de ChristenUnie om deze politieke discussie aan te gaan, maar er is geen andere keuze. Er staat veel op het spel; de ChristenUnie is juist geroepen om op te komen voor de zwakken en kan juist nu laten zien wat zij waard is. En als het onmogelijk blijkt om op korte termijn de nareismaatregel ongedaan te krijgen en alle politieke middelen zijn benut dan zou er een moment kunnen komen om de deelname aan dit kabinet te beëindigen. Daarvoor is het nu nog gewoon te vroeg. De ChristenUnie moet dus nu niet in klare taal afscheid nemen van dit kabinet, maar eerst klare wijn schenken over het ongedaan maken van de nareismaatregel.

Subscribe for updates on all content.

Protected by Spam Master

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Protected by Spam Master

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Protected by Spam Master